قبل از اینکه با مزیت های سرمایه گذاری غیر مستقیم آشنا شویم بهتر است تعریف درستی از سرمایه گذاری غیر مستقیم بدانیم. سرمایه گذاری غیر مستقیم در بورس یکی از روشهای سرمایه گذاری برای زمانی است که خود فرد نیازی به دانش و مهارت و زمان گذاشتن برای خرید و فروش واحدهای بورسی ندارد. در این روش تنها کافیست افراد سرمایه خود را به طور دلخواه و با تشخیص خودشان در هر کدام از انواع صندوق های سرمایه گذاری قرار دهند. به این طریق می توانند به طور غیر مستقیم در سود و زیان سرمایه گذاری مشارکت داشته باشند. افراد خبره مدیریت صندوق ها را بر عهده دارند و مسئولیت خرید و فروش واحدها بر عهده شرکت سبدگردان است. برای بررسی مزیت های بیشتر این روش با ما در این مقاله از نوویرا همراه باشید.
تعریف دقیق سرمایه گذاری غیر مستقیم
برای آشنایی با مفهوم دقیق سرمایه گذاری به این نکته توجه کنید که در این روش فرد سرمایه گذار نیازی به داشتن مهارت برای تصمیم گیری خرید و فروش واحدهای سهامی مختلف ندارند. کافیست با دانستن مفاهیم اولیه و آشنایی نسبی با نحوه عملکرد هر کدام از انواع صندوق های سرمایه گذاری وارد بازار بورس شوید. در این روش افراد حقوقی یا همان شرکت های کارگزار و شرکت های سبدگردان مسئولیت تمام معاملات بازار مالی را بر عهده دارند. این افراد در عوض معاملاتی که انجام میدهند از سرمایه داران کارمزد می گیرند. بنابراین :
سرمایه گذاری غیر مستقیم روشی از سرمایه گذاری در بورس است که افراد به جای اینکه خودشان مستقیما معاملات و خرید و فروش سهام را انجام دهند، مدیریت آن را به افراد و شرکت های خبره می سپارند. این افراد به عنوان واسطه عمل کرده و با سرمایه گذاری در انواع صندوق های سرمایه گذاری و یا سبدگردانی تلاش بر کسب سود و بازدهی بالا دارند و هم خودشان کارمزد خوبی دریافت کنند و هم سهامداران به درآمد بهتری برسند.
چه ابزارهای غیر مستقیمی در بورس وجود دارد؟
برای سرمایه گذاری به روش غیر مستقیم به طور کلی دو روش وجود دارد.
۱- صندوق سرمایه گذاری
صندوق سرمایه گذاری، ابزار غیر مستقیم سرمایه گذاری در بورس
یکی ابزارهای مهم برای این مدل از سرمایه گذاری استفاده از انواع صندوق هاست. انواع صندوق های سرمایه گذاری وجود دارد که هر کدام بر اساس میزان ریسک پذیری افراد و مبلغ اولیه سرمایه مورد نیاز متفاوت است. ( با انواع ریسک سرمایه گذاری آشنا شوید) . این صندوق ها به دو روش عمل می کنند. یکی به روش قابل معامله یا ETF و دیگری به روش سرمایه گذاری مشترک یا صدور و ابطال.
نکته: افرادی که هیچ شناختی از بازار ندارند، در مراجعه اولیه به شرکت های سبد گردان و افراد حقوقی، می توانند مشاوره کسب کنند تا نوعی از صندوق را انتخاب کنند که با خصوصیات اخلاقی و ریسک پذیری و نگاه آنها از بازار سرمایه تطابق بیشتری داشته باشد.
شرکت های سبدگردان، ابزار غیر مستقیم سرمایه گذاری در بورس
سبدگردانی نیز از دیگر روش های سرمایه گذاری غیر مستقیم در بازار مالی بورسی است. در این روش سرمایه گذاری با شرکت سبدگردان قراردادی برای مدت معینی بسته می شود. سبدگردانی به سرمایه اولیه زیاد از ۵۰۰ میلیون تومان تا ۵ میلیارد تومان نیاز دارد.
نکته:
فردی که در سبدگردانی سرمایه گذاری می کند، از مالکیت سهام یا ابزاری که خریداری شده است بهره مند می شود. سرمایه اش به طور اختصاصی توسط سبدگردان مدیریت میشود. اما در صندوق سرمایه گذاری فرد با توجه به میزان آورده و سرمایه اولیه ای که دارد از مزایای پرتفوی سهام بهره مند می شود.
سرمایه گذاری غیر مستقیم برای چه کسانی مناسب است؟
- کسانی که قابلیت ریسک بالایی ندارند و میخواهد به طور غیر مستقیم و مطمئن تر عمل کنند.
- کسانی که تخصص و تجربه کافی برای ورود به بازار بورس و انجام معاملات ندارند.
- کسانی که تمایلی به کسب بازدهی بالا ندارند.
- کسانی که قصد سرمایه گذاری با مبالغ بسیار بالا در سبدگردانی دارند.
سرمایه گذاری مستقیم چه مزایایی دارد؟
سرمایه گذاری به این روش قطعا دارای مزایایی است که برخی از این موارد را در ادامه برمیشمریم:
- سرمایه گذاری غیر مستقیم دارای ریسک متغیر از زیاد تا کم است.
- افرادی که ریسک پذیری بالایی دارند می توانند در انواع صندوق های جسورانه و صندوق سهامی مشارکت داشته باشند.
- افرادی که ریسک پذیری کمی دارند و مایل به دریافت سود کم اما به طور دائمی هستند، می توانند در صندوق هایی مثل صندوق با درآمد ثابت مشارکت داشته باشند.
- افراد می توانند بدون صرف زمان جهت تحلیل بازار، به مشارکت و کسب سود بپردازند.
- افراد بدون داشتن تجربه و تخصص در این حوزه مالی می توانند سرمایه گذاری کنند.
- افراد با خیال راحت می توانند مدیریت سرمایه خود را به کسانی که سالهاست تجربه کاری موفق در این زمینه داشته اند بسپارند.
- افراد با سرمایه کم و سرمایه زیاد می توانند در بازار بورس مشارکت داشته باشند.( از چند هزارتومان تا چند میلیارد تومان)
- این روش سرمایه گذاری نقدینگی نسبتا بالایی دارد. افراد با ابطال واحدهای خریداری شده می توانند پول خود را بازپس بگیرند و از بازار خارج کنند.
- انواع صندوق های سرمایه گذاری وجود دارد و تنوع عملکردی دارند، بنابراین پوشش دهی خوبی برای اقشار مختلف جامعه دارند.
آیا سرمایه گذاری غیر مستقیم معایبی هم دارد؟
قطعا طرف دیگر سود، زیان است. هرجا که صحبت از مزایا می شود باید صادق بود از معایب نیز سخن گفت. هیچ روش سرمایه گذاری بدون عیب نخواهد بود. از جمله معایبی که در روش سرمایه گذاری غیر مستقیم می توان نام برد:
- در این روش سود و بازدهی پایینتر از روش سرمایه گذاری مستقیم است.
- افراد باید کارمزد مدیریت صندوق یا سبدگردانی را بپردازند.
- احتمال مدیریت ضعیف در سبدگردانی یا مدیریت صندوق وجود دارد.
- در این روش سرمایه گذار به نحوه مدیریت دارایی ها دخالتی ندارند.
- در سبدگردانی با پول کم امکان سرمایه گذاری وجود ندارد.
- مزایایی مثل سهام جایزه یا حق تقدم سهام به سهامداران تعلق نمی گیرد.
تفاوت سرمایه گذاری مستقیم و غیر مستقیم در چیست؟
اگر از ابتدا تا به اینجای مقاله را با ما همراه بوده باشید قطعا به تفاوت این دو روش سرمایه گذاری پی برده اید.
- تفاوت در بازدهی (بازدهی سرمایه گذاری مستقیم از غیر مستقیم بسیار بالاتر است).
- ریسک سرمایه گذاری مستقیم بالاست اما غیر مستقیم متفاوت است.
- امکان کنترل ریسک در سرمایه گذاری مستقیم وجود دارد اما در روش غیر مستقیم این امکان برای سرمایه گذار وجود ندارد.
- افراد در سرمایه گذاری مستقیم نیاز به داشتن مهارت و دانش بازار دارند اما در روش غیر مستقیم نیازی به دانش بالا نیست.
- افراد در روش مستقیم می توانند مستقیما دارایی شان را اداره کنند اما در روش غیر مستقیم این امکان وجود ندارد.
- افراد باید در روش مستقیم خودشان زمان گذاشته تا دارایی شان را مدیریت کنند اما سرمایه گذاری مستقیم نیازی به صرف زمان نیست.
سوالات متداول
جمع بندی
سرمایه گذاری غیر مستقیم یکی از روش های سرمایه گذاری برای افرادی است که از بازار مالی سررشته ای ندارند به علاوه قابلیت ریسک بالا ندارند و با بازدهی متوسط رو به بالا موافق هستند. در این روش سرمایه گذار مبلغی را که میخواهد سرمایه گذاری کند، به دست افراد حقوقی و دارای مجوز می سپارد. این افراد مدیریت سرمایه های مردم را به عهده دارند. صندوق سرمایه گذاری یا سبدگردان نوویرا یکی از راه هایی است که این افراد دارایی مردم را جمع کرده و در آن فعالیت می کنند. صندوق های سرمایه گذاری انواع و اقسام مختلفی دارند که می تواند اکثریت مردم سرمایه گذار را با هر نوع ریسک پذیری پوشش دهد. فعالیت صندوق ها طبق قانون و چهارچوبی که سازمان بورس و اوراق بهادار برای آنها در نظر گرفته است، انجام می گیرد. به همین منظور تنها به افراد دارای مجوز اعتماد کنید. هرچه مدیریت یک صندوق در امر سرمایه گذاری خبره تر باشد، بازدهی صندوق بالاتر خواهد بود. و سود شما از سرمایه گذاری بیشتر می شود.