یوجی ایجیری، فرزند تاکه جیرو و هیروکو هانو، یک دانشمند و محقق برجسته در حوزه حسابداری و اقتصاد بود که زندگی و کار او به طور عمده در ژاپن متمرکز بود. او پس از مدتی به آمریکا مهاجرت کرد. دستاوردهای او در حوزه حسابداری بسیار زیاد بوده و منجر به این شد که در سن ۵۴ سالگی به عنوان جوانترین عضو تالار مشاهیر حسابداری انتخاب شود.
دوران کودکی یوجی ایجیری
یوجی ایجیری از کودکی به ریاضی و حل معادلات علاقه داشت. او در سن ششسالگی برای آموزش چرتکه به یک مدرسه متخصص در این زمینه رفت و در آنجا استعداد خاصی در این حوزه نشان داد. پدر ایجیری که یک نانوای محلی بود، متوجه استعداد فرزندش در محاسبات ریاضی شد. هنگامی که ایجیری دانشآموز کلاس دهم بود، پدرش از او خواست کمک در انجام امور حسابداری نانوایی را به عهده بگیرد. ایجیری از این فرصت استفاده کرد و به طور جدی به یادگیری اصول حسابداری پرداخت. او به این کار عشق ورزید و تصمیم گرفت که پس از فارغالتحصیلی، حسابدار عمومی گواهیشده شود.
این تجربه کودکی در کار حسابداری، نقش مهمی در شکلگیری علاقه و تخصص ایجیری در حوزه حسابداری چندبعدی در سالهای بعد ایفا کرد. او با توسعه این مفاهیم، به یکی از پیشگامان و صاحبنظران برجسته در این زمینه تبدیل شد.
جوانترین حسابدار عمومی گواهیشده تاریخ ژاپن
در سال ۱۹۵۲، قبل از فارغالتحصیلی از دبیرستان بازرگانی نارا، یوجین ایجیری که یک جوان ژاپنی بود آزمونی را گذراند که به او اجازه داد بدون داشتن مدرک دانشگاهی در آزمون حسابدار عمومی گواهیشده شرکت کند. او سپس به طور شبانه در کالج دُشیشا جونیور در کیوتو تحصیل کرد و در سال ۱۹۵۳ در آزمون حسابدار عمومی گواهیشده شرکت کرد و به خوبی تمام دوره ها را گذراند. در همان سال، در حالی که دوره سه ساله کارورزی را سپری میکرد، به دانشگاه ریتسامِیکَن در کیوتو رفت و مدرک کارشناسی حقوق گرفت. به این ترتیب، در ۲۱ سالگی در سال ۱۹۵۳، او تمام الزامات دریافت گواهینامه حسابدار عمومی گواهیشده را برآورده کرد، که تا به امروز در ژاپن رکورددار محسوب میشود.
بیشتر بخوانید: زندگینامه ویلیام ویجر کوپر از مشاهیر بزرگ حسابداری
تحصیلات و آغاز کار
او تحصیلات خود را در رشته ریاضیات در دانشگاه توکیو آغاز کرد و در سال ۱۹۵۴ موفق به اخذ مدرک دکترای خود در این رشته شد. پس از آن، او به عضویت هیأت علمی دانشگاه کارنگی ملون در آمریکا درآمد و از سال ۱۹۵۷ تا ۱۹۷۰ در این دانشگاه به تدریس و تحقیق در زمینه حسابداری و اقتصاد پرداخت.
نوآوریهای علمی
ایجیری در طول دوران حضور خود در دانشگاه کارنگی ملون، چندین نوآوری مهم در زمینه حسابداری محاسباتی ارائه داد. او با استفاده از روشهای ریاضی و محاسباتی، سیستمهای جدیدی برای ثبت و گزارشدهی اطلاعات مالی ارائه کرد که به انقلابی در حسابداری منجر شد. یکی از مهمترین دستاوردهای او، ارائه نظریه “حسابداری چندبعدی” بود که به تحول اساسی در شیوههای کنترل و تصمیمگیری مدیریتی منجر گردید.
بازگشت به ژاپن و دستاوردهای بعدی
در سال ۱۹۷۰، ایجیری به ژاپن بازگشت و به عضویت هیأت علمی دانشگاه واسدا در توکیو درآمد. در این دانشگاه، او به تحقیق و آموزش در زمینه حسابداری و مدیریت مالی ادامه داد و به توسعه و تکمیل نظریات خود پرداخت. او در سال ۱۹۸۰ کتاب مهم “اصول حسابداری چندبعدی” را منتشر کرد که به عنوان یک اثر کلاسیک در این رشته شناخته میشود.
تأثیر و شهرت بینالمللی
یوجی ایجیری به واسطه نوآوریها و دستاوردهای ارزشمند خود در حوزه حسابداری، به شهرت جهانی دست یافت. او جوایز و افتخارات متعددی از سوی انجمنهای حرفهای و دانشگاههای معتبر دریافت کرد. ایجیری در سال ۱۹۹۳ به عنوان استاد افتخاری دانشگاه واسدا بازنشسته شد، اما همچنان به فعالیتهای پژوهشی خود ادامه داد و تا پایان عمر به عنوان یکی از صاحبنظران برجسته در حوزه حسابداری محاسباتی شناخته میشد.
همکاری یوجی ایجیری با سازمان های بزرگ
یوجی ایجیری با سازمانهای حرفهای همکاری نزدیکی داشته است. او از سال ۱۹۶۳ عضو انجمن حسابداری آمریکا بوده و در بخشهای مختلف این انجمن فعالیت کرده است. به عنوان مثال، او در سالهای ۱۹۸۲-۱۹۸۳ رئیس این انجمن بود و در سالهای ۱۹۷۴-۱۹۷۵ نایب رئیس آن بود. همچنین، ایجیری به عنوان مشاور برای برخی از سازمانهای انتفاعی و غیرانتفاعی کار کرده است.
دستاوردهای یوجی ایجیری در حوزه حسابداری
یوجی ایجیری یکی از پیشگامان حسابداری چندبعدی در دهه ۱۹۹۰ بود. او با انتشار مقالات متعدد در این زمینه، مفاهیم اساسی حسابداری چندبعدی را به جامعه علمی معرفی کرد.
حسابداری چندبعدی به جای تمرکز صرف بر ارائه اطلاعات مالی در قالب گزارشهای تکبعدی، به دنبال ارائه جامعتر و چندوجهی اطلاعات است. ایجیری معتقد بود که برای درک بهتر وضعیت مالی و عملکرد شرکتها، باید به ابعاد مختلف آنها از جمله اطلاعات غیرمالی، مدیریت ریسک، زنجیره تأمین و سایر جنبههای کسبوکار توجه شود.
از جمله مهمترین دستاوردهای ایجیری در این زمینه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- توسعه چارچوبهای مفهومی و نظری برای حسابداری چندبعدی
- ارائه الگوهای متنوع برای گزارشگری چندبعدی، مانند کارت امتیازی متوازن
- تأکید بر ادغام اطلاعات مالی و غیرمالی در گزارشگری شرکتها
- آشنا کردن جامعه حرفهای حسابداری با مزایا و کاربردهای حسابداری چندبعدی
امروزه بسیاری از شرکتهای پیشرو از رویکردهای حسابداری چندبعدی ایجیری استفاده میکنند و این حوزه به یکی از مباحث مهم در آموزش و پژوهش حسابداری تبدیل شده است.
برخی از کتابهای یوجی ایجیری
یوجی ایجیری آثار مهمی در حوزه حسابداری چندبعدی منتشر کرده است که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- “Accounting for the New Economy” (۱۹۹۹) این کتاب یکی از مهمترین آثار ایجیری در معرفی و توسعه مفاهیم حسابداری چندبعدی است. در این اثر، او به بررسی چگونگی انطباق حسابداری با شرایط اقتصادی نوظهور پرداخته است.
- “Balanced Scorecard: Translating Strategy into Action” (۱۹۹۶) این کتاب که به همراه همکارانش نوشته شده است، به توضیح مدل کارت امتیازی متوازن به عنوان ابزاری برای گزارشگری چندبعدی میپردازد.
- “Managing for the Future: Organizational Behavior & Processes” (۱۹۹۲) در این کتاب، ایجیری به بررسی نقش فرایندهای سازمانی و رفتار سازمانی در موفقیت شرکتها و لزوم گنجاندن این عوامل در گزارشگری سازمانی میپردازد.
- “Measurement & Control: Strategies for Corporate Success” (۱۹۹۰) این کتاب بر اهمیت اندازهگیری و کنترل عملکرد سازمانها به صورت چندبعدی تأکید دارد. این آثار نقش مهمی در توسعه و ترویج مفاهیم حسابداری چندبعدی در جامعه حرفهای حسابداری ایفا کردهاند.
از جمله جوایزی که یوجی ایجیری دریافت کرد
- چهار بار برنده جایزه انجمن حسابداران رسمی آمریکا و انجمن حسابداری آمریکا برای مشارکتهای قابل ملاحظه در متون حسابداری؛ (۱۹۶۶، ۱۹۶۷، ۱۹۷۱و ۱۹۷۶)
- برنده جایزه مدرس بینالمللی ممتاز (۱۹۸۵)
- جایزه آموزگار ممتاز حسابداری (۱۹۸۶) انجمن حسابداری آمریکا؛
- برنده جایزه دانشآموخته شایسته دانشگاه کارنگی ملون (۱۹۹۶)؛
- دکتری افتخاری حقوق (۱۹۹۱) از دانشگاه دوپال؛
- دکتری افتخاری (۱۹۹۶) کالج برایانت
جمع بندی
یوجی ایجیری یک حسابدار برجسته است که سابقه طولانی در فعالیتهای حرفهای دارد. از سال ۱۹۶۳، او عضو انجمن حسابداران آمریکا بوده و در طول این سالها در پستهای مختلفی از جمله ریاست (۱۹۸۲-۱۹۸۳) و نایب ریاست (۱۹۷۴-۱۹۷۵) این انجمن خدمت کرده است. علاوه بر فعالیت در انجمن حسابداری، ایجیری به عنوان مشاور برای برخی سازمانهای انتفاعی و غیرانتفاعی نیز همکاری داشته است. ایجیری یک چهره برجسته و تأثیرگذار در عرصه حسابداری بوده که با دانش و تجربه خود به پیشرفت این حرفه کمک کرده است. وی در ژاپن به دنیا آمد و پس از مدتی به آمریکا مهاجرت کرد.