عزیز نبوی در سال ۱۳۱۱ در بندرانزلی به دنیا آمد و در سال ۱۳۸۲ در مونترو سوئیس درگذشت. او استاد دانشگاه، نویسنده و کارآفرین ایرانی بود که نقش مهمی در توسعه آموزش عالی در ایران ایفا کرد. نبوی بنیانگذار مؤسسه عالی حسابداری (که بعدها به دانشکده فنی شهید شمسیپور تبدیل شد) در ایران بود. این مؤسسه یکی از اولین مراکز آموزش عالی تخصصی در حوزه حسابداری در ایران محسوب میشد و نقش مهمی در تربیت متخصصان این حوزه داشت. در ادامه با سبدگردان نوویرا همراه شوید تا با جزئیات کار این استاد بزرگ بیشتر آشنا شویم.
درباره استاد عزیز نبوی
عزیز نبوی علاوه بر فعالیتهای آموزشی و مدیریتی، به عنوان نویسنده نیز شناخته میشد و چندین کتاب در حوزههای مرتبط با رشتههای اقتصادی و مدیریتی منتشر کرده بود. او همچنین یک کارآفرین موفق بود و در راهاندازی چندین شرکت فعال بود. عزیز نبوی یکی از چهرههای شاخص در عرصه آموزش عالی و کارآفرینی در ایران بود و نقش ماندگاری در توسعه این حوزهها در کشور ایفا کرد.
زندگینامه عزیز نبوی
عزیز نبوی در سال ۱۳۱۱ در بندرانزلی به دنیا آمد. او در تهران زندگی میکرد و ابتدا کارشناسی حقوق و سپس کارشناسی ارشد علوم اداری را گرفت. نبوی در نخستین دوره دکتری در ایران پذیرفته شد و از دانشگاه تهران دکتری اقتصاد را اخذ کرد.
در سال ۱۳۴۰ (۱۹۶۰ میلادی)، او موفق به اخذ درجه دکتری علوم اداری با گرایش حسابداری از دانشگاه کالیفرنیای جنوبی شد. نبوی استاد دانشکده حقوق، علوم سیاسی و اقتصاد دانشگاه تهران، استاد دانشکده اقتصاد و بانکداری دانشگاه ملی (شهید بهشتی) و همچنین بنیانگذار و رئیس مؤسسه عالی حسابداری بود.
بیشتر بخوانید: ظهور آرتور ادوارد اندرسن و تحول حرفه حسابداری
خدمات برجسته عزیز نبوی
عزیز نبوی متخصص اقتصادی و مالی بود که خدمات طولانی در دولت ایران داشت. او در وزارت امور اقتصادی و دارایی شروع به کار کرد و سالها در مقامهای مختلف در وزارتخانههای دولتی فعالیت کرد، از جمله مشاورعالی وزارت دارایی، مشاور مالی وزارت کشور و مشاور مالی وزارت پست و تلگراف و تلفن.
او همچنین فعالیتهای دیگری داشت، از جمله مدیریت مجله تجارت در دانشکده حقوق و علوم اقتصادی دانشگاه تهران، عضویت در هیئت مدیره انجمن حسابداران قسم خورده ایران، سردبیری مجله بانکها در وزارت دارایی و نمایندگی دولت ایران در کنفرانس جهانی امور مالی در ایتالیا در سال ۱۹۶۴.
عزیز نبوی یک مقام ارشد دولتی و متخصص مالی بود که علاوه بر فعالیتهای اداری، به توسعه آموزش حسابداری در ایران نیز کمک کرد و نقش مهمی در تغییر این حرفه در کشور ایفا نمود.
مهمترین دستاورد دکتر عزیز نبوی
دکتر عزیز نبوی یک مدیر و متخصص برجسته در عرصه امور مالی و اقتصادی بود که سوابق درخشانی در خدمات دولتی و آموزشی داشت. او سالیان متمادی در سمتهای مختلفی چون مشاور عالی وزارت دارایی، مشاور مالی وزارتخانههای کشور و پست و تلگراف و تلفن فعالیت کرد. همچنین مدیریت مجله تجارت دانشگاه تهران، عضویت در هیئت مدیره انجمن حسابداران ایران، سردبیری مجله بانکها و نمایندگی دولت در کنفرانس جهانی امور مالی در ایتالیا را در کارنامه خود داشت. یکی از دستاوردهای مهم او، ایجاد موسسه عالی حسابداری در سال ۱۳۴۳ بود که توانست آموزش حسابداری را در سطح دانشگاهی و تخصصی گسترش دهد و به دگرگونی چشمگیری در زندگی و شغل بسیاری از جوانان آن دوره بینجامد.
کتابهای عزیز نبوی
عزیز نبوی یک استاد باتجربه حسابداری است که بیش از ۳۰ سال در دانشکدههای مختلف در ایران، آمریکا و سوئیس تدریس کرده است. او همچنین نویسنده مجموعه ۲ جلدی “اصول حسابداری” است که بارها تجدید چاپ شده است. این مجموعه در برگیرنده همه جنبههای حسابداری است و سعی دارد مطالب را با شرایط ایران منطبق کند.
عزیز نبوی به همراه دو نفر دیگر(حسن سجادی نژاد و اسماعیل عرفانی) از بنیانگذاران حرفه حسابداری در ایران بهشمار میآیند. آنها با تأسیس مدرسه عالی حسابداری شرکت ملی نفت و مؤسسه عالی حسابداری، توانستهاند بیش از ۶۰۰۰ دانشآموخته در زمینههای حسابداری، حسابداری دولتی و حسابرسی تربیت کنند.
نقل قول از استاد عزیز نبوی
افتخارم این است که هزاران جوان تحصیلکرده برای کشورم تربیت کردهام. از سال ۱۳۵۵ به بعد استاد دانشگاه کشور سوئیس بودم و در دانشگاه اروپایی سوئیس روش علمی تحقیق، حسابداری مالی و حسابداری مدیریت تدریس کردم.
دستاوردهای ارزشمند دکتر عزیز نبوی
ایده پردازی: دکتر نبوی ذهنی سرشار از ایدههای خلاقانه در زمینههای مختلف داشتند، از جمله تحقیق، تالیف، ساخت و کارآفرینی.
تربیت دانشآموختگان موفق: مؤسسه عالی حسابداری که توسط دکتر نبوی اداره میشد، موفق به تربیت دانشآموختگان بسیاری بود که در کار و زندگی خود به موفقیتهای چشمگیری دست یافتهاند.
تأسیس آموزش حسابداری نوین در ایران: دکتر نبوی را میتوان یکی از پایهگذاران آموزش حسابداری نوین در ایران بهشمار آورد.
تدریس در دانشگاههای معتبر: دکتر نبوی به مدت ۳۰ سال در دانشکدههای مختلف در ایران، آمریکا و سوئیس تدریس کردند.
تألیف آثار ارزشمند: دکتر نبوی مؤلف مجموعه دوجلدی اصول حسابداری بودند که تاکنون چندینبار تجدید چاپ شدهاست. همچنین ایشان صاحب آثار تألیفی متعددی به زبانهای انگلیسی و فرانسه میباشند.
توجه به انطباق با شرایط ایران: ویژهگی اصلی مجموعه دوجلدی اصول حسابداری نوشته شده توسط دکتر نبوی، پرداختن به تمامی جنبههای حسابداری و تلاش در انطباق مطالب با اوضاع و احوال ایران است.
بیشتر بخوانید: یوجی ایجیری، جوانترین عضو تالار مشاهیر حسابداری
درگذشت استاد عزیز نبوی
دکتر عزیز نبوی، که در میان ما نیست، در روز شنبه دهم آبان ماه سال ۱۳۸۲ از دنیا رفت. پس از درگذشت، پیکر ایشان در شهر مونترو کشور سوئیس به خاک سپرده شد. دکتر نبوی سه فرزند، دو پسر و یک دختر، بر جای گذاشت که اکنون زنده هستند. این استاد فقید در طول حیات خود به عنوان یک چهره شناختهشده و موثر در جامعه حضور داشت. رحلت ایشان موجب تأسف و غم بسیاری از همکاران و دوستداران وی شد. فرزندان دکتر نبوی نیز اکنون میراثدار اندیشهها و خدمات ارزنده پدر خود هستند.
جمع بندی
دکتر عزیز نبوی را به عنوان یک مدیر موفق میشناسیم. وی یک مولف برجسته بود که آثار او در طول ۴۰ سال گذشته مکررا چاپ شده و متقاضیان زیادی برای آنها وجود داشته است. این امر حاکی از اهمیت و ارزش کاربردی تالیفات ایشان است.
همچنین نبوی معلمی دانشمند و توانا بود که دانش گستردهاش از مطالعات وسیع وی در زمینههای مختلف نشأت میگرفت. رحلت این استاد فقید موجب تأسف و غم بسیاری از همکاران و دوستداران وی شد و سه فرزند وی اکنون میراثدار اندیشهها و خدمات ارزنده پدر خود هستند.