با بررسی سابقه فعالیت و عملکرد شرکتهای سبدگردان و همچنین مجوزهای دریافتی آنها از سازمان بورس و اوراق بهادار میتوان اعتبار این نوع شرکتها را ارزیابی کرد. (با سختگیریهای نهادهای ناظر مانند سازمان بورس و اوراق بهادار یا متولیان و حسابرسان و…، مجوزهای سبدگردانی تنها به شرکتهایی داده میشود که از همه جهات صلاحیت انجام این امور را داشته باشند.)
جهت ارائه خدمات سبدگردانی اختصاصی در ابتدا بایستی شرکتی که این خدمات را ارائه میکند، یک نهاد مالی باشد و نزد سازمان بورس و اوراق بهادار ثبت شده باشد. و البته دارای مجوز سبدگردانی اختصاصی نیز باشد. همانطور که بالاتر نیز اشاره شد، با کلیک بر روی دکمه اعتبارسنجی، میتوانید اعتبار مجوز سبدگردانی اختصاصی نوویرا را مشاهده نمایید.
حداقل میزان سرمایهگذاری در سبد اختصاصی ۱۰۰۰ میلیارد ریال است.
بله. آورده سرمایهگذاران هم میتواند وجه نقد باشد و هم دارایی سهام. البته سبدگردان قبل از قبول دارایی سهام، فهرست آن را مورد بررسی قرار میدهد و امکان دارد برخی از این سهم ها، به دلیل عدم نقدشوندگی فرآیند مدیریت دارایی را پر چالش و سبدگردان را در اجرای تعهدات خود با مشکل مواجه کند؛ به عبارت دیگر. برخی از سهم ها مدتهاست که بنا به دلایلی بستهاند یا اینکه برخی دیگر از سهم ها به دلیل شناوری پایین نقد شوندگی کمی دارند، بنابراین طبیعی است که سبدگردان از پذیرفتن این سهم ها به عنوان آورده سرمایهگذاران معذور باشد.
هرساله با مراجعه به سایت سازمان بورس می توانید بازده شرکت های سبدگردان را مشاهده نمایید.
خیر، شرکت های سبدگردان در زیان مشتریان شریک نخواهند بود با این حال، با توجه به بازدهی شرکت سبدگردان نوویرا، تحقق بازدهی منفی کمی دور از ذهن به نظر می رسد.
عمده تفاوت این دو در این است که سبدگردانی برای شخص سرمایه گذار به صورت انفرادی و طی یک قرارداد از پیش تنظیم شده با سرمایه گذار در کد اختصاصی سبدگردانی به نام شخص صورت می گیرد اما در صندوق های سهامی مبالغ سرمایه گذاران روی هم جمع آوری شده و با مبالغ کلی حاصله در بازار سرمایه، سرمایه گذاری صورت می گیرد.
در سبد گردانی اختصاصی متناسب با اهداف مالی و درجه ریسک پذیری سرمایه گذار، در ترکیبی از اوراق با درآمد ثابت، اوراق مبتنی بر طلا، سهام شرکت های ارزنده و گواهی های کالایی سرمایه گذاری می شود.
یکی از مهمترین ویژگیهای سبدگردانی اختصاصی، عدم وجود تضاد منافع بین شرکت سبدگردانی و سرمایهگذار است؛ چرا که بخش اصلی کارمزد سبدگردانی در گرو سودآوری بیشتر از نرخ سود بدون ریسک است. در صورتی که سود سبدگردانی کمتر یا برابر با نرخ سود بدون ریسک باشد، تمام آن متعلق به سرمایهگذار است و اگر بیشتر باشد درصدی از سود مازاد حاصل شده متعلق به شرکت سبدگردان و بخش عمدهی آن باز متعلق به سرمایهگذار خواهد بود. لذا منطق حاکم بر سبدگردانی و هدف اصلی آن کسب سودی بیش از نرخ سود بدون ریسک است که این منطق هم شرکت و سرمایهگذار را منتفع خواهد کرد و هم ریسک و دغدغهی سرمایهگذار را برای تحمل زیان کاهش میدهد.
سرمایهگذار طی مدت قرارداد میتواند به سرمایه اولیه خود اضافه نماید. همچنین این امکان برای سرمایهگذار فراهم شده است که طی مدت قرارداد بخشی از سرمایه را برداشت نماید و یا حتی با درخواست کل سرمایه، قرارداد را فسخ نماید. در صورت درخواست بخشی از سرمایه توسط سرمایهگذار، سبدگردانی در فاصله زمانی ۲ تا ۵ روز کاری بعد از درخواست کتبی سرمایه گذار، موظف است وجه را پرداخت نماید. اما این امر استثنائاتی را به همراه دارد. فرض کنید سرمایه شما در سهمهایی سرمایهگذاری شده است که نماد معاملاتی آن سهمها توسط سازمان بورس متوقف شده است و امکان معامله وجود ندارد. در این صورت سبدگردان با فروش سایر سهمهای موجود در سبد، حتیالمقدور وجه موجود را به شما پرداخت خواهد کرد.
شرکت سبدگردان موظف است از بین مؤسسات حسابرسی مورد تأیید سازمان بورس و اوراق بهادار یکی را بهعنوان امین سبدگردانی انتخاب کند. امین موظف است به صورت مستمر نظارت کند که مفاد قراردادهای سبدگردانی که شرکت سبدگردان با مشتریان خود منعقد کرده است، رعایت شود و در صورت مشاهده نقض موارد، موضوع را به سازمان گزارش کند و هم زمان تذکرهای لازم را جهت اصلاح به سبدگردان ارائه دهد.
شرکت سبدگردان نوویرا دارای مجوز رسمی از سازمان بورس و اوراق بهادار و تحت نظارت مستقیم این سازمان در بازار سرمایه فعالیت میکند.
در شرکت سبدگردان، داراییها به کد سبدگردانی سرمایهگذار (PRX) خریداری شده و در تملک سرمایهگذار قرار دارد ولی مدیریت دارایی با شرکت سبدگردان است.
اولین مزیت شرکت سبدگردان سرمایهگذاری مطابق با مطلوبیت سرمایهگذار است. بدین معنی است که با توجه به میزان ریسکپذیری افراد، برای آنها ترکیب سرمایه گذاری بینه ایجاد شده و سرمایهگذاری می گردد. مزیت بعدی سبدگردان این هست که منافع سرمایه گذاران و شرکت سبدگردان همسو است و هیچ تضاد منافعی بین این دو وجود ندارد. یک مزیت دیگر که میتوان به آن اشاره کرد این است که سرمایه گذار با سپردن مدیریت منابع خود به شرکت سبدگردان از دانش تخصصی و تجارب تیم تخصصی سبدگردان بهره مند شده و لازم نیست خود دانش یا تخصصی مرتبط با حوزه سرمایه گذاری داشته باشد.
سبدگردان نوویرا در دورههای مشخصی که در قرارداد سبدگردانی ذکر شده است گزارشی از فعالیت سبدگردانی خود را طبق نظر سازمان تهیه و به هر مشتری ارائه میدهد.
هریک از طرفین قرارداد میتواند قرارداد را قبل از انقضای مدت فسخ کند مشروط به اینکه این موضوع را حداقل یک ماه قبل کتباً به طرف دیگر اطلاع دهد. به هر حال تا زمان فسخ قرارداد طرفین متعهد به انجام وظایف محوله هستند.
تفاوت سبدگردان با شرکتهای کارگزاری دارای مجوز سبدگردانی در این است که سبدگردان اساساً از خرید و فروش مکرر (overtrading) داراییها هیچ سودی نمیبرد و کارمزد سبدگردان وابسته به عملکرد آن در سودسازی برای مشتری است.
مچنین شرکتهای تأمین سرمایه نیز اگر چه قانوناً مجاز به سبدگردانی اوراق بهادار هستند، اما درآمد اصلی آنها عمدتاً از محل تعهد پذیرهنویسی و بازارگردانی است و درآمد سبدگردانی برای آنها مبلغ قابلاعتنایی بهحساب نمیآید که به آن وابسته باشند و لذا روی آن تمرکز زیادی نمیکنند. این شرکتها مدیریت صندوقها را نیز، عمدتاً از این جهت بر عهده میگیرند که با منابع آنها اوراق بهادار تعهد شده را خریداری کنند ولی شرکت های سبدگردان به صورت تخصصی به دنبال تشکیل و مدیریت پرتفوی بهینه (سهام، درآمد ثابت و…) با تمرکز بر سودآوری سرمایه گذار هستند.
بله. برای سرمایه گذاری در صندوقهای سرمایهگذاری حتما باید کد بورسی داشته باشید و در سامانه سجام هم ثبتنام خود را تکمیل کرده باشید.
صندوق چند کالایی یا Multi Commodity Fund با اختصاص بخش زیادی از کل داراییها به چندین نوع گواهی سپرده کالایی مانند زعفران، برنج، پسته، زیره، نقره، نفت، شکر و… ضمن تنوعبخشی به سبد دارایی و توزیع ریسک در کالاهای مختلف، میتواند پرتفوی قابل اطمینانی در برابر ریسکهای ناشی از تغییرات قیمتی در کالاهای مختلف باشد. ساختار این صندوقها میتواند به صورت قابل معامله (ETF) یا مبتنی بر صدور و ابطال باشد. صندوق نهال، یک صندوق چندکالایی قابل معامله است.
صندوقهای درآمد ثابت نوع دوم، در اوراق با درآمد ثابت سرمایهگذاری میکنند و جزو صندوقهای کم ریسک یا بدون ریسک محسوب میشود؛ زیرا این صندوقها میتوانند به صلاحدید مدیر در هیچ سهامی سرمایهگذاری نکنند.
سجام مخفف «سامانه جامع ثبت اطلاعات مشتریان» است که توسط شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه و زیر نظر سازمان بورس با هدف ایجاد سامانه یکپارچه، فراگیر و ارائه خدمات بهتر و سریعتر به سرمایهگذاران ایجاد شده است.
برای سجامی شدن، به سایت شرکت سپردهگذاری مرکزی به آدرس https://profilesejam.csdiran.ir/ مراجعه کنید.
طبق اعلام شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، تمامی فعالان بازار سرمایه (اوراق بهادار و بورسهای کالا) باید در سامانه سجام ثبتنام کنند. این ثبتنام به منظور سهولت در احراز هویت و اطلاعات افراد برای تمامی خدمات بازار سرمایه الزامی است. برای اطلاعات بیشتر به سایت سجام به آدرس sejam.ir مراجعه نمایید.
فرآیند سجامی شدن شامل دو مرحله است:
۱. ورود به سایت سجام و ثبتنام بر روی سایت.
۲. دریافت کد پیگیری ده رقمی سجام که برای سرمایهگذار پیامک میشود. سرمایهگذار زمانی سجامی کامل شده است که عبارت “تایید سهامدار در سجام” را در پروفایل سجام خود ببیند.